Heb je dat ook? Dat je op de gekste momenten ideeën opdoet? Ik denk dat iedereen dat wel heeft. Vroeger probeerde ik dat te onthouden. Kansloze missie meestal. Soms komt het pas veel later ineens weer boven, soms raak je het net zo gemakkelijk weer kwijt. En dat is natuurlijk zonde, om dat ene briljante idee weer kwijt te raken.

Vastleggen

Vastleggen dus, die ideeën. Omdat ideeën op de meest rare momenten of plekken omhoog kunnen komen moet je dus zorgen dat je altijd de 'tools' bij je hebt om dit vast te leggen. En wat heb je bijna altijd bij je? Je smartphone.
Vergeet dus pen en papier (al is dat natuurlijk ook prima, als dat voor jou werkt) en gebruik wat digitale tools hiervoor. Belangrijk is dat het laagdrempelig is. Het moet niet veel tijd en moeite kosten om snel iets vast te leggen. Zelf ben ik fan van Microsoft OneNote. Ik heb een speciaal 'notebook' daarin voor ideeën. Met een paar klikken maak ik snel even een nieuwe notitie aan met een korte reminder over mijn ingeving. Om het nog laagdrempeliger te maken staat de snelkoppeling naar mijn OneNote gelijk op het beginscherm van mijn iPhone, ik hoef dus niet te zoeken. En heb je een hekel aan tikken op het kleine schermtoetsenbordje van je telefoon? Je kunt in OneNote (en ook in veel andere todo-apps) ook audioberichten opnemen. Dan spreek je je idee gewoon in.

En tijdens het autorijden?

Maar het komt ook wel eens voor dat ik een ingeving heb tijdens het autorijden. Uiteraard is het dan geen strak plan om met 1 hand een notitie in te voeren terwijl je tegelijkertijd aan het sturen bent. Dan gebruik ik mijn digitale iPhone assistent Siri. Via een spraakcommando ("maak een notitie" of "noteer dat") kun je relatief simpel gelijk wat vastleggen. Siri slaat dit dan gelijk op in de notitie-app.

Verwerken van je ideeën

Natuurlijk is niet elk idee gelijk een briljant idee. Belangrijk is dus om ingevingen even te laten bezinken. Dat doe ik door elke week even door mijn ideeën-notebook heen te bladeren. Sommige dingen gooi ik weer weg, sommige dingen 'promoveer' ik naar een hogere status, omdat ze interessant genoeg zijn om er iets mee te gaan doen.

Zorg in ieder geval dat je je inspiratie niet verloren laat gaan, dat zou enorm zonde (kunnen) zijn.

Hoe ga jij om met het vastleggen van je ingevingen? We zijn erg benieuwd, laat het ons weten.

Meer artikelen lezen?