Afgelopen juli kocht ik een nieuwe iPhone. Mijn vorige iPhone 5 had ik alweer een paar jaar dus kocht ik een iPhone 6 Plus. Het is allemaal weer een stuk groter, sneller, beter, mooier enzovoorts. Maar wat ik vooraf niet had gedacht zat de grootste verbetering in de aanwezigheid van een stappenteller. Er zit een chip in de telefoon die het aantal stappen wat je zet bijhoudt. Nou en, zul je zeggen? Dat dacht ik eerst ook maar voor mij bleek dit uiteindelijk een eye-opener te zijn.

Bewegen om te presteren

Ik geef het gelijk maar toe: ik ben geen geboren sporter. Ik heb wel jaren het nodige gedaan, dat wel. Beetje hardlopen, wat fitness in de lokale sportschool en in de winter nog wat skilessen. Dat laatste is erg leuk maar die andere activiteiten waren meer onder het mom van: moeten in plaats van echt leuk vinden. Ik sportte omdat het belangrijk is maar echt bijzonder enthousiast werd ik er ook niet van.

Anyway, na een jaartje fitness in de sportschool heb ik dat onlangs ook opgezegd. Een klein jaar volgehouden maar op het laatst vond ik er gewoon niet veel meer aan. Call me a quitter :) maar het moet wel leuk blijven. Fitness in zo'n zaal is gewoon niet zo mijn ding.

Maar ja. Kantoorbaan, weinig beweging in m'n werk zelf en ook geen diehard sportliefhebber. Dan merk je snel dat je energiepeil er niet beter op wordt. En dat is wel belangrijk, ook voor je baan. Ik geloof er heilig in dat je beter presteert als je lichamelijk fit bent, ook bij 'denkwerk'.

Wat zou moeten versus de realiteit

En toen kwam dus die iPhone met stappenteller. Ik ging me daar een beetje in verdiepen en kwam al snel uit op websites die propageren dat je 10.000 stappen per dag moet zetten om echt fit te blijven. Op dezelfde sites stelt men ook dat we met z'n allen gemiddeld nog ca. 4000 tot 6000 stappen per dag zetten, waar dat er dus eigenlijk 10.000 zouden moeten zijn. Ik heb dat eens gemeten en op een gewone kantoordag kwam ik soms niet eens boven de 2500 stappen! Dus wat nou als ik het nuttige (genoeg bewegen) met het aangename (stukje lopen/wandelen) zou kunnen combineren. Per 1 augustus jl. heb ik mezelf dus een commitment opgelegd. Je hebt in het leven 2 soorten commitments, zachte en harde. Een zachte zou zijn: ik ga meer bewegen. Een harde is: ik ga vanaf nu elke dag 10.000 stappen zetten. De zachte commitments doen het goed op 1 januari :-), de harde zijn de serieuze en harde verplichtingen die je jezelf oplegt. Ik heb mezelf dus op die datum een harde commitment opgelegd om vanaf dat moment 10.000 stappen per dag te zetten. Met mijn lengte van 180 cm is mijn gemiddelde stapafstand zo'n 74 cm dus 10.000 stappen per dag komt overeen met 7,4 km per dag lopen. Dat is nogal wat, van amper 2500 stappen naar 10.000 per dag. Misschien zou je het rustig moeten opbouwen maar zo zitten we natuurlijk ook niet in elkaar. Gelijk maximaal gaan. ;-)

Combineer het nuttige met het aangename

De app 'Stepz' gedownload en op het beginscherm van m'n telefoon gezet en elke dag lopen. De eerste dagen heb je gewoon spierpijn, en dat van een stukje wandelen. Schandalig eigenlijk… maar na een week ben je daaraan gewend. We zijn nu zo'n 72 dagen verder en tot op heden heb ik elke dag nog minimaal 10.000 stappen gezet. Soms loop ik voor het werk nog even een paar km (om alvast een paar duizend stappen te halen). Mijn favoriet is om dan gelijk het mes aan twee kanten laten snijden. Tijdens het lopen luister ik, via dezelfde iPhone, veel podcasts. Terwijl je beweegt doe je ook gelijk nuttige en inspirerende informatie op, je besteed de tijd dus optimaal. Je zou ook audioboeken kunnen beluisteren op die manier.

(image: stepz3.png)

En nu volhouden

Verder loop ik tijdens de middagpauze bijna elke dag wel een stukje en 's avonds na het eten nog even. Genoeg lopen/bewegen is prima in te passen in je normale schema, als je er maar wel een vast onderdeel van je dagelijkse planning maakt.

Het leuke is dat ik nu een (voor mijn doen) vrij lange reeks van 72 dagen heb voltooid, zelfs afgelopen weekend toen ik eigenlijk half ziek met een lichte griep thuis zat. Het is nu echt een drive om die reeks door te zetten en niet te onderbreken door een dag dat je het niet haalt. Dat is het mooie van een stukje techniek als zo'n stappenteller in combinatie met een simpele app: het is echt mijn digitale stok achter de deur die me motiveert. Ik heb mijn vrouw een fitnessarmband gegeven dus die doet fanatiek mee. Door het competitie-element is het nog gemakkelijker en leuker om vol te houden, ook bij slecht weer of drukke dagen.

Als 'lifehacker' (om met simpele techniek het leven leuker te maken) kan ik genieten van dit soort technieken en het werkt ook echt. Ik heb hierdoor weer veel meer energie en dat werkt weer door in je priveleven en op je werk, waardoor je overal weer beter presteert. Terwijl ik dit blog heb getikt zie ik dat ik vandaag nog maar 1000 stappen heb gezet dus ik sluit nu af want anders haal ik het vandaag niet. :-) Welke technieken zet jij in om fitter te leven? Laat het me weten!

Meer artikelen lezen?